De inspiratie van: Arnold (initiator, componist)

Vorige week was ik op bezoek bij prof. Carel ten Cate, verbonden aan het Institute of Biology van de Universiteit Leiden, om meer te weten te komen over het gedrag en de communicatie van zilvermeeuwen. Hij is al lang betrokken bij dit project en vorig jaar, tijdens Oerol 2011, gaf hij al een lezing over Niko Tinbergen en supernormale prikkels.

Ik wil al heel lang de muziek van de voorstelling grotendeels baseren op de klanken die zilvermeeuwen voortbrengen en daarom vroeg ik hem destijds of ik eens langs mocht komen om te kijken met welke technieken onderzoek gedaan wordt naar zang bij vogels en wat er zoal aan literatuur is over gedrag en communicatie bij zilvermeeuwen. Een van zijn promovendi, Wouter Halfwerk, heeft me laten zien met welke technieken zoal gewerkt wordt.

Het grappige is dat de gebruikte technieken eigenlijk heel erg overeen komen met de technieken die ik tijdens mijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heb geleerd. Maar die technieken dienen in dit geval twee totaal verschillende doelen. Zo worden in Leiden vooral zeer veel losse opnames geanalyseerd en vervolgens ingevoerd in een heel grote database, om er vervolgens statistische berekeningen op los te laten. Op het conservatorium wordt natuurlijk veel meer gewerkt aan het creëren van nieuwe werelden in klank door juist dingen samen te smeden tot één esthetisch geheel.

Het was al met al een inspirerende dag die veel energie gaf en zin om (eindelijk!) te gaan componeren aan de muziek voor de voorstelling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s