De Proloog

[Update: Kijk hier voor een video-impressie van De Proloog tijdens Oerol 2011. En hier voor alle artikelen over Oerol 2011]

In aanloop naar het grote project in 2012, zal  De Proloog  de eerste publieke manifestatie worden van De Meeuwen van Tinbergen. Tijdens Oerol 2011 zullen 3 projecten worden gepresenteerd:

Ervaringstheater tijdens de paspoortroute
18 t/m 26 juni, doorlopend van 11.00 uur – 17.00 uur
Oosterend, parkeerplaats Daan Pootjes

Waar het volgend jaar zal gaan over de invloed van Tinbergens gedachtegoed op het moderne leven hier en nu, zal de inhoud van het theatergedeelte zich dit jaar vooral richten op ‘waar het allemaal mee begon’; de grondhouding die voorafging aan alles en dankzij welke Tinbergen zijn nieuwe wetenschap (de gedragsbiologie) heeft kunnen ontwikkelen.

Met deze theatrale installatie nodigt Cowboy bij Nacht de bezoeker uit om even in de geest van Niko Tinbergen te kruipen. Samen met de makers worden de voor die tijd unieke uitgangspunten en voorwaarden voor Tinbergens pionierswerk onderzocht. Het onderzoekresultaat zelf wordt op een centrale plek verzameld zodat er gedurende het festival een collectief gegenereerd resultaat ontstaat, dat mede als basis zal dienen voor de verdere ontwikkeling van dit project.

Niko Tinbergen (1907-1988) was een briljant vogelaar die de Nobelprijs won. Het vrije veld in, goed kijken en jezelf daarbij de juiste vragen stellen, dat was in essentie hetgene waar hij zijn latere roem mee vergaarde. Theatergroep Cowboy bij Nacht zal Niko Tinbergen en zijn gedachtegoed tijdens Oerol 2012 een groot eerbetoon geven. Dit jaar presenteert cowboy bij nacht alvast De Proloog: een uur lang in stilte turen over De Boschplaat door de ogen van Tinbergen. Wie durft?

Lezing ‘Niko Tinbergen en hoe Terschellinger meeuwen wereldfaam verwierven’
25 juni, 20.00 uur
West-Terschelling, Centrum voor Natuur en Landschap

De lezing wordt gegeven door professor C. J. Ten Cate van de Universiteit Leiden en zal zich concentreren op het wereldberoemde experiment uit 1947 dat grotendeels is uitgevoerd op De Boschplaat op Terschelling: ‘Over de functie van de rode vlek op de snavel van de zilvermeeuw’.
Dit onderdeel is tot stand gekomen in samenwerking met Oerol Festival en De Waddenacademie.

Boerhaave Debat
21 juni, 14.00 uur
West-Terschelling, Centrum voor Natuur en Landschap

Samen met Museum Boerhaave en de NTR wordt tijdens Oerol 2011 een speciale editie van een ‘Boerhaave Debat’ gepresenteerd. Tijdens dit panel- en publieksdebat wordt vanuit het perspectief van de wetenschap, de kunst en de natuur ingegaan op het veelomvattende karakter van het gedachtegoed van Tinbergen en de invloed er van op het hedendaagse leven. Dit debat zal worden opgenomen en later op radio 5 worden uitgezonden in het programma Hoe?Zo! Radio.