Excursie

Voor Tinbergen begon onderzoek met het observeren van gedrag van dieren in hun natuurlijke omgeving, vaak uren achtereen. Dat was een onderzoeksmethode die vóór Tinbergen nog bijna niet voorkwam en deze grondhouding heeft de basis gelegd voor een hele nieuwe methodische wetenschap: de ethologie, tegenwoordig vaak simpelweg gedragsbiologie genoemd.

Vooraf of na de voorstellingen tijdens het Oerol Festival is er voor het publiek de mogelijkheid om deel te nemen aan een  natuurexcursie die in het teken staat van Tinbergen’s observaties en onderzoeksmethode. Deelnemers worden daarnaast uitgenodigd om in de voetsporen van Niko Tinbergen te treden en zelf meeuwenobservaties te doen vanuit een speciale observatietent.

De excursie wordt samengesteld door Cowboy bij Nacht in samenwerking met beleidsmedewerkers en boswachters van Staatsbosbeheer Nederland. Een groep van maximaal 25 personen neemt onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer deel aan een excursie naar de oorspronkelijke meeuwenkolonie. Op andere speellocaties worden alternatieve excursies aangeboden.